Slik lykkes du med nyttårsforsettene

På starten av året er det alltid mange som ønsker å starte en ny livsstil, og dermed melder seg inn på et treningssenter. Selv om veldig mange lykkes er det dessverre også mange som ender opp med å slutte etter kort tid. Som personlig trener opplever jeg at mangel på en langsiktig plan oftest er årsaken til at folk ikke lykkes. Derfor har jeg samlet sammen noen tips til å lykkes med  nyttårsforsettene og den nye treningshverdagen din.

Start i det små

Ikke ta vann over hodet når du begynner å trene. Da møter du veggen like brått som du endret hverdagen din. Dersom du ikke trente før, men skal begynne nå, kan det bli voldsomt å plutselig trene hver dag. Start gjerne med to faste dager i uken og øk gradvis dersom du føler du har overskudd og lyst til det. Du behøver heller ikke å trene i timesvis for at trening skal ha en effekt.

Finn en treningspartner

Noen dager frister sofaen og Netflix mer enn å trene, selv om du vet at du egentlig skal på trening. Det er veldig enkelt å fortelle seg selv at du dropper treningen. Det å derimot måtte sende en melding til vennen din og fortelle at du ikke blir med å trene i dag bare fordi du ikke orker – det sitter litt lengre inne. Derfor er det ofte treningspartneren din som får deg på trening på de tunge dagene. I tillegg synes de fleste det er morsommere og mer motiverende å trene sammen med noen enn alene. Det er også tryggere å være to dersom et treningssenter er nytt og ukjent for deg.

Sett konkrete og realistiske mål

Hva er årsaken til at du har begynt å trene? De fleste sier gjerne at de ønsker å komme i bedre form, men hva betyr det god form for deg? For noen betyr det å komme i god form å være i stand til å fullføre birken, mens andre vil si at å komme i god form er å endelig kunne leke med barna sine uten å bli utslitt eller kjenne på muskelsmerter.

Målene du setter deg bør være konkrete og gjerne målbare. Lager du for urealistiske mål vil du fort miste motivasjonen når du ser hvor langt unna de er. Dersom målet ditt er å få overskudd i hverdagen eller trene bort smerter kan det være vanskelig å fysisk måle dette. Da kan det være lurt å føre en dagbok. Noter ned for eksempel smertene eller overskuddet på en skala fra 1-10 hver dag. Da vil du se at selv om du fortsatt har smerter i skulderen er den nå nede på å bare være 4 av 10 vondt, mens det var 8 av 10 vondt for noen måneder siden.

Følg med på utviklingen din

I starten opplever du gjerne en stor utvikling. De første ukene utvikler du deg kanskje såpass mye at du klarer litt mer for hver økt. Etter hvert vil denne utviklingen avta og det går saktere. Da er det lett å føle at det du gjør om dagen har ingen virkning. Nå er det viktig at du ikke mister motivasjonen og glemmer hvor du startet. Hent fram bildet av deg fra dag 1 eller se i treningsdagboken din hvor mye (lite) du klarte da sammenlignet med nå. 

Erkjenn at det kan være vanskelig

Noen dager er tyngre enn andre, og noen ganger har du ikke energi til å gjøre treningen slik du ønsket. Dette er helt normalt og det er viktig at du ikke lar dette bryte deg ned. Du vil få noen tilbakeslag i ny og ne, men det er hvordan du reagerer på de tunge dagene som avgjør hvordan det går i etterkant. Vær tålmodig og hold ut!

Ikke vær redd for at andre på senteret dømmer deg fordi du løfter mindre enn dem

Dette er kanskje det jeg opplever som den største årsaken til at kundene mine kvier seg for å dra på treningssenter. Sannheten er at «de store» ofte er så oppslukt i treningen sin og seg selv at de ikke nødvendigvis registrerer at du er der engang. Uansett må alle starte en plass, og også de store startet der du er i dag. Tren for din egen del, ikke de rundt deg!

Det er selvfølgelig lov å ønske å trene når det er mindre folk på senteret. I menyen øverst kan du sjekke hvilke tidspuntker det er minst folk på trening.

Lykke til!

Håkon Stubø
Håkon Stubø

Personlig trener

Jeg er glad i allsidighet og en helhetlig tilnærming til trening. Jeg er opptatt av skadeforebygging og alle de positive effektene av å begynne med trening, før man har opplever smerter og skader. 

Trenger du min hjelp til å komme i gang med treningen? Eller kanskje hjelpen fra noen andre av våre personlige trener? Klikk her for mer informasjon.

nb_NO